Βραυρώνα

Η Βραυρώνα είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής. Κατοικήθηκε από την Εποχή του Χαλκού και ήταν ένας από τους 20 δήμους που συγκεντρώθηκαν για να αποτελέσουν την Αθηναϊκή Πολιτεία. Σταδιακά εξελίχθηκε σε τόπο λατρείας της Άρτεμης όπου χτίστηκε ναός αφιερωμένος στη θεά. Σήμερα η Βραυρώνα είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Ανατολικής Αττικής. Η περιοχή του συνδυάζει πλούσια φυσική ομορφιά, μεγάλη βιοποικιλότητα -που είναι σημαντικός σταθμός αποδημητικών πτηνών- και πλούσια πολιτιστικά στοιχεία. Η πεζοπορία στα καλοδιατηρημένα μονοπάτια είναι πολύ εύκολη με πρόσβαση στις εκβολές του ποταμού Ερασίνου και στον αρχαίο ναό.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας υπάρχουν ευρήματα και γλυπτά από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού έως τη Ρωμαϊκή περίοδο και απεικονίζουν τον ιερό χαρακτήρα της περιοχής. Στο συγκεκριμένο μουσείο εκτίθενται πολυάριθμα αγάλματα παιδιών (αρκούδες) και παιχνίδια καθώς η Άρτεμη ήταν θεά προστάτιδα του τοκετού αλλά και των παιδιών. Στο εσωτερικό του ιερού βρέθηκαν αγγεία, κοσμήματα, χάλκινοι καθρέφτες, πέτρινες και ξύλινες πυξίδες που χρονολογούνται από τον ένατο έως τον τέταρτο αιώνα, συμπληρώνοντας τα πολυάριθμα εκθέματα του μουσείου. Μπορείτε να επισκεφθείτε το μουσείο αφού επισκεφθείτε το Ιερό της Αρτέμιδος αφού και τα δύο στεγάζονται στον ίδιο χώρο. Ανοίγει νωρίς το πρωί από τις 08:00 και τις 15:00.

Παραλίες

Οι οργανωμένες παραλίες της Βραυρώνας σε σύγκριση με τις παραλίες της Αρτέμιδας είναι πιο ήσυχες σε ορισμένα σημεία υπάρχουν πέτρες και τα νερά τους τρέχουν πιο βαθιά. Επιλέξτε την παραλία που ταιριάζει στις ανάγκες και τις επιθυμίες σας. Χαλαρώστε, απολαύστε τα μαγευτικά χρώματα του ηλιοβασιλέματος και ατενίστε τον ορίζοντα καθώς τα κύματα φτάνουν νωχελικά στα πόδια σας.

Το Ιερό της Αρτέμιδος

Το Ιερό της Αρτέμιδος βρίσκεται στον αρχαίο χώρο της Βραυρώνας. Η Άρτεμις ήταν η θεά της φύσης και του κυνηγιού, των γυναικών και της τεκνοποίησης. Ο ναός είναι δωρικού ρυθμού, χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. και θεωρείται ένα από τα παλαιότερα και πιο σεβαστά ιερά της Αττικής. Σήμερα σώζονται μόνο τα θεμέλιά του εκεί που βρισκόταν το λατρευτικό άγαλμα της θεάς. Η επίσκεψη στο Ναό και το Μουσείο είναι πραγματικά μια μοναδική εμπειρία. Επιπλέον, η φύση εκεί είναι μαγευτική και γεμάτη πράσινο.

Ο υδροβιότοπος της Βραυρώνας

Ο υδροβιότοπος της Βραυρώνας βρίσκεται στις ακτές της Ανατολικής Αττικής, στο Δήμο Μαρκόπουλου, μόλις 35 χλμ. από την Αθήνα. Το αξιόλογο τοπίο έχει καταφέρει να παραμείνει σχεδόν ανέπαφο. Ο ποταμός Ερασινός, ο αβαθής κόλπος στις εκβολές του, οι γύρω λόφοι και η καλλιεργούμενη γη, έχουν δημιουργήσει ένα πλούσιο οικοσύστημα άγριας ζωής, μοναδικό στην Αττική. Η παρουσία του ποταμού Ερασίνου, ο αβαθής κόλπος, οι γύρω λόφοι και η συνεχόμενη καλλιεργούμενη γη έχουν δημιουργήσει ένα πλούσιο οικοσύστημα, πραγματικά μοναδικό στην Αττική. Συνδυάζει ένα τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς, πλούσιο σε βιοποικιλότητα ειδικά για τα πουλιά. Αν επισκεφτείτε τον υγρότοπο, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πελεκάνους, γλάρους, κύκνους, γερανούς, αηδόνια και άλλα είδη. Ανάμεσα στα φυτά μπορείτε να δείτε σκαντζόχοιρους, πράσινο φρύνους (βατράχους) και μεσογειακές χελώνες!